Disleksi Nedir?

Disleksi Nedir

Disleksi Nedir? En basit tanımı ile öğrenme güçlüğü olarak tanımlanan disleksi sorunu, bireylerde oluşan okuma ve yazma becerilerinde meydana gelen öğrenme bozukluğudur. Bireylerin normal bir zeka düzeyi olmasına karşın öğrenmede güçlük çekmesi disleksi sorunu olarak teşhis edilmektedir.

Disleksi nedir ve teşhisi konulan bir birey her ne kadar konuşma seslerini birbirinden ayırt ederek tanısa bile bunların kelimeler ve harfler ile aralarında oluşan ilişkiyi ayırt edememektedir.

Disleksi Nedir?

Bireylerde okuma ve yazma öğrenme sürecinde zorluk yaşaması ve öğrendikleri arasında bir ilişki kuramaması disleksi rahatsızlığı olarak tanımlanmaktadır. Disleksi sorunu yaşayan bireyler genellikle öğrendikleri kelimeleri zihinlerinde çözemezler.

Halk arasında disleksi rahatsızlığı öğrenme güçlüğü olarak bilinmektedir. Disleksi kesinlikle bir zeka geriliği değildir. Yalnızca öğrenme güçlüğü veya zorluğu olarak tanımlanmaktadır.

Disleksi tedavi edilebilen bir sorundur. Özellikle disleksi teşhisi konulan bireylere verilecek olan özel eğitimler ile okul hayatlarında oldukça başarılı olabilmektedirler. Bu süreçte teşhis konulan bireye özel duygusal destek verilmesi de bireyin başarılı olabilmesi için oldukça önemlidir.

Disleksi rahatsızlığı için genel bir tedavi bulunmamaktadır. Ancak çocuklarda erken teşhis edilmesi en azından okul hayatında başarılı olabilmesi için oldukça önemlidir.

Disleksi Çeşitleri Nelerdir?

Disleksi  çeşitleri

Disleksi rahatsızlığının semptomları her bireyde farklılık gösterebilmektedir. Küçük yaştaki çocuklardan özellikle yeni kelimelerin öğrenilmesi ve bunların gerçek hayat ile ilişkilendirilmesinde zorluk yaşanarak kendini belli edebilmektedir.

Ancak ilerleyen yaşlardaki bireylerde de disleksi rahatsızlıkları görülebilmektedir. Çocuklarda özellikle okul hayatlarında disleksi sorun daha belirgin bir hale gelebilmektedir.

Disleksi Çeşitleri

Fonolojik Disleksi

Fonolojik disleksi çeşidinde birey kelimeleri seslendirmede zorluk yaşayabilmektedir. Bu disleksi çeşidinde genellikle işitsel sorunlardan daha çok görsel işleme sorunları belirgin halde olabilmektedir.

Yüzeysel Disleksi

En sık görülen disleksi çeşidinden biri olan yüzeysel disleksi sözcüklerin hem tanınması hem de yazılmasında zorluk yaşanması olarak açıklanabilmektedir.

Görsel Disleksi

Fiziksel nedenlere bağlı olarak ya da nörolojik sebeplerden dolayı okumada güçlük çekilmesi görsel disleksi içerisinde görülen sorunlardır.

Birincil Disleksi

Yaşla değişmeyen bir disleksi türü olan birincil disleksi oldukça yaygındır. Beynin sol tarafından kaynaklı olarak oluşan bir işlevsel bozukluk olarak tanımlanmaktadır.

Gelişimsel (İkincil) Disleksi

Bireyin fetal gelişiminin erken aşamalarında meydana gelen beyin gelişimindeki sorunlardan dolayı gelişimsel disleksi meydana gelebilmektedir. Ancak gelişimsel disleksi sorununun çocuklarda büyüme ile birlikte azaldığı da bilinmektedir.

Travma Disleksi

Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda herhangi bir travma veya hastalığa bağlı olarak beyinde oluşan hasarlardan dolayı meydana gelebilmektedir.

Disleksi Ne Zaman Kendini Belli Eder?

Çocukluk döneminde kendini belli eden disleksi sorunu genellikle okula başlanılması ile belirgin bir hale gelebilmektedir. Küçük çocuklarda özellikle 1 ile 2 yaş aralığında konuşmada ve seslerin öğrenilmesinde gecikme de yaşanabilmektedir. Bu yaşlar disleksi teşhisinin konulması için oldukça erkendir. Ancak okumada ve örendiklerinizi yazıya dökmede ve ilişkilendirmede zorluk yaşayan çocuklar bir uzmana götürülmelidir.

Disleksi Belirtileri Nelerdir?

Disleksinin belirtileri ve belirtilerinin şiddeti kişiden kişiye değişkenlik gösterebilmektedir. Bazı bireylerde okuma ve yazma döneminde kendini belli eden disleksi sorunu kimi bireylerde de ilerleyen yaşlarda kendini belli edebilmektedir.

-Yeni kelimeleri öğrenmede yavaşlık ve ilişkilendirmede sorun yaşanması

-Okul çağındaki çocuklarda yaşıtlarına göre seviyenin altında okuma ve yazma performansı gösterme

-Sorulan sorulara doğru kelimeleri seçmede zorluk yaşanması ve cevap bulmada yavaşlık

-Harfler ve kelimeler arasında benzerlik ve ilişki kuramama

-Hecelemede ve okumada zorluk yaşama

Disleksi teşhisinin kesinlikle bu alanda profesyonel olarak hizmet veren uzman bir doktor tarafından verilmesi gerekmektedir.